Afbeelding

Elias of het gevecht met de nachtegalen

wanneer Aloysius  ons hart verontrust  hangen we  in de werkelijkheid  ondersteboven  als betooverde apenHet Militair Hospitaal - een voormalige psychiatrische kliniek van het Belgische leger - was de uitgelezen locatie om dit toneelstuk op te voeren. Het leger had ... Lees meer
Afbeelding

wanneer Aloysius 
ons hart verontrust 
hangen we 
in de werkelijkheid 
ondersteboven 
als betooverde apen

Het Militair Hospitaal - een voormalige psychiatrische kliniek van het Belgische leger - was de uitgelezen locatie om dit toneelstuk op te voeren. Het leger had nog maar net het domein verlaten. De gebouwen waren in onderkomen, het onkruid woekerde. De afgebladderde muren illustreerden perfect het verval en de claustrofobie van het landgoed waar de kleine Elias opgroeide. 

Het boek van Maurice Gilliams werd herwerkt naar 16 taferelen waaraan een Don Quichotmotief werd toegevoegd. Het gehele toneelstuk baadde in de sfeer van de grote toneelspektakels uit de jaren '30. Het publiek werd doorheen het immense complex naar vijf verschillende plekken geleid. Tussen de verschillende taferelen werden interludia toegevoegd ‘ ter lering en vermaak’.

Geboren te Antwerpen, had hij (Elias) het geluk zijn jeugd in het hartje van de Kempen, op een ouderwetsch landsgoed door te brengen. Reeds zijn kindertijd was zwoel en woelig van graag aangekweekte zelfpijniging. Hij noemde zichzelf met bepaalde ijdelheid een zelfkoesteraar.’ (uit ‘Elias of het gevecht met de nachtegalen’)

Het MartHa!tentatief werd naar aanleiding van deze voorstelling "de theatrale sensatie van het jaar 1996 en alle daarop volgende" genoemd.

'Elias of het gevecht met de nachtegalen' was een productie van het MartHa!tentatief.  Met dank aan de stad Antwerpen, Monty en het heldhaftige Belgische Leger.

Lees minder ...

SPEELLIJST

De voorstelling speelde 13 keer in het Militaire Hospitaal aan de Lange Leemstraat in Berchem, van 24 september tot en met 13 oktober 1996.

Credits

Elias: Jurgen Delnaet 
Aloysius: Gert Jochems 
Bomma & gids: Irene Vervliet 
Tante Zenobie & Tante Henriette & Bruiteur: Johan Petit
Lyrisch Sopraan: Gabriella Kuypers
Gitaarwonder: Willy Verbist

TEKST: Maurice Gilliams, Miguel de Cervantes 
BEWERKING: Bart Van Nuffelen, Kristin Van Der Weken, Anja Geuns 
DRAMATURGIE: Kristin Van Der Weken 
KOSTUUMEN: Tom Clement, Lisette Clement, Indira Cardinaels, Griet Van Landeghem

LICHT: Robrecht Ghesquière 
DECOR: Sven Roofthooft, Manu Siebens,Mdme Diane Aerts 
ORGANISATIE: Bruno Poriau 
REGIE: Bart Van Nuffelen, Johan Petit 
INKLEDING: Rudi Voets, yves van Krunkelsven, Bert Janssens 
HULP: Anke Blondé, Nele Entbrouxk, Irmgard van den Bergh, Herman Clement, René Van Nuffelen en vele vele anderen

 

Afbeeldingen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding